Angyalcsináló, 2022 Szolidaritási akció / Act of solidarity Father 1-3. Trafikképek / Tobacco store Pictures Érezze megtiszteltetésnek / You Should Feel Honored Pályaív / Ernst - Capa Új evidenciák / New Evidences MUNKA szavalókórus / LABOUR speech choir Lépésről lépésre / Step by Step Home Két férfi / Two men Hatalmi szóval / Words of Power 1-2-3. Hatalmi szóval 1.
Performansz a Parlamentben /
Performance in Parliament
Hatalmi szóval 2.
Politikai karaoke-színház / Political karaoke-theater
Hatalmi szóval 3.
Nyilvános performansz /
Public performance
Nemzeti kipa / National kippah II. KEHI A jelenlét íve
(not finished)
Nemzeti kipa / National kippah I. Profilképek / Profiles A szabadság felhasználása / Practical Issues of Freedom Hungarikum / Hungaricum Üzenet a kádból /
Message from the bath
Műcsarnok / Kunsthalle Az ehető Én / The Edible Self EZEK / THESE Vegyes házasság /
Mixed Marriage
Private Protest / Budapest Private Protest / Buenos Aires Reklámmentes övezet /
Advertisement-Free Zone
<
1
/
14
>
A szabadság felhasználása / Practical Issues of Freedom
2014.
Bemutatva: 2014. április 8-án, egyestés kiállításon

Úgy tűnhet, Eperjesi Ágnes egynapos kiállítása pusztán a legfrissebb és leggyorsabb reakció az országgyűlési választásokra, hiszen a választások másnapján nyílt és zárult. A szabadság felhasználása azonban több mint aktuálpolitikai reflexió. A kicsi konceptualista kiállítás, vagy inkább tűszúrás a rendszerváltás óta eltelt időt méri fel, pontosabban: megfogalmaz pár kérdést.
A szabadság felhasználása mindössze 9 darab, kisméretű, piros, fém fiók a falra erősítve. Mindegyik fiók fogantyúja a fiók belsejébe van fordítva, hogy megtartsa a fiókokba állított hivatalos űrlapot, a közalkalmazottak szabadságnyilvántartását. Mindegyik szabadságnyilvántartásban azonban egy-egy politikus mozaikarca dereng fel.
A miniszterek arcképe bele van szőve a szabadságnyilvántartásba. Mindegyik fotó hosszú csíkokra lett vágva és átbújtatva a szabadságnyilvántartáson vágott réseken.
Eperjesi Ágnes kiállítása tömör, pontos, szűkszavú, mégis kontextusokban gazdag, konceptualista és politikai munka. Élessége kijózanító. Mértéktartásáról tanúskodik, hogy a 10. ugyanolyan dobozt és nyilvántartást még nem készítette el, nem rakta ki. Várunk rá még 4 évet, vagy talán kevesebbet. (Cséka György)
Teljes cikk: Politikai művészet piros dobozokban

Ha most itt oldalra nézek, ezekben a szép, piros fiókokban az elmúlt huszonhat év ikonjait látom, és egyáltalán nem érzem otthonosan magamat ettől. A Szabadság felhasználása című sorozat darabjain politikusokkal nézhetünk farkasszemet: a mi miniszterelnökeink ők, nincs mese. Portréik rontottak, de felismerhetőek. A szabadság apró fehér téglalapjai rontották el ezeknek a tisztes férfiaknak az arcképeit, sakktáblává változtatva grimaszaikat. Szabadságnyilvántartási űrlapokba, ráadásul felhasználatlan példányokba vannak ezek a portrék beleszőve. Mennyi elvesztegetett szabadság, mondhatjuk, miközben nem tudjuk eldönteni (hiszen nem lehet eldönteni), hogy amikor a kiállított lapokra nézünk, a szövedéknek melyik részét figyeljük: színét vagy fonákját, a politikust, vagy a szabadság apró, kitöltetlen rubrikáit. Nem hiszem, hogy ennél pontosabban lehetne egy időben, egyetlen felületen ábrázolni ezeket a rétegeket. (Krusovszky Dénes)