Az első 200 / The first 200 Egy szinttel feljebb / A level up Lépésről lépésre / Step by step Hatalmi szóval / Words of Power Üzenet a kádból /
Message from the bath
Mi előre, ők hátra /
Back or forth
Nemima / Nonprayer A torta visszavág / The cake retorts Érettség / Maturation Végtelen potenciál /
Infinite Potential
Az észlelésen innen és túl /
Over and beyond Perception
Ruhaszínkör /
Colour Wheel of Clothes
Visszafordíthatatlan folyamat / Irreversible Process VRML-statistics / VRML statisztika
<
1
/
6
>
Kepernyokep 1997 bol Screenshot from 1997
VRML-statistics / VRML statisztika
Képernyőkép 1997-ből / Screenshot from 1997
VRML-statistics / VRML statisztika, 1997
A munkát a SZTAKI munkatársai programozták 1997-ben.
A Novacom által 2000-ben alapított kortárs művészeti díj Internet kategóriájának nyertes műve.

A 90-es évek elején az internet betárcsázós telefonvonalakról működött, az oldalak betöltődése rengeteg időt emésztett fel. Mikor elkezdtem internetezni, nem csak sok időt töltöttem az oldalak betöltésére várva, hanem gyakran jött fel hibaüzenet is a várt oldal helyett. Internetes oldalak tervezésekor is az olvasó türelmét és az oldal grafikai megjelenésének időigényességét kellett szem előtt tartani. Azon gondolkoztam, vajon mennyi időt szánnak az emberek a várakozásra, mikor unják meg, és mikor gondolnak arra, hogy hiba csúszott valamelyik eszközbe.
Aki a VRML Statisztika című munkának a nyitó oldalára lép, első alkalommal akaratlanul is a feltett kérdésekre válaszol, és adatot szolgáltat a várakozási idő hosszúságát mérő statisztikához. A nyitó oldal ugyanis üres, látszólag nem történik rajta semmi. Amikor az olvasó a várakozást elunva kattint a böngészőben, a képernyőn egy hibaüzenet jelenik meg, és közli vele, hány másodpercig bírta türelemmel. Az OK gombra kattintva megjelenik az olvasók által közösen épített virtuális városkép. A mi utolsó építőkockánk világosabb színnel jelenik meg a képernyőn. Az egyforma hosszú várakozások magasságban építik a tornyot.
A városkép alatt látható algoritmus-térkép segítségével könnyen leolvasható, hogy a várakozási idő-adat hogyan jelenik meg a virtuális város terében. A térkép mellett olvasható szöveg pedig egyenesen arra buzdít, hogy az építőkockát immár tudatosan próbáljuk meg elhelyezni a városképen. Innentől már a statisztikák manipulálhatóságára utal a munka. Játék közben fel sem tűnik, hogy már nem a türelmünk szolgáltat adatot. Arra alkalmas géppel és programmal – pl. a SZTAKI-ban – be is járhattuk a virtuális várost.

A mű online ma már nem látható.
Az adatvizualizációról egy video-demo itt megnézhető. Az video-demót a SZTAKI munkatársai készítették, 2014-ben, újrajátszva a virtuális város felépítését.

Kovács László és Micsik András, a SZTAKI munkatársai a velük készült interjúban a SZTAKI szerepéről beszélnek.