A neoavantgárd testpolitikája, és annak utóhatásai

beszélgetés a Fészek Művészklubban, 2019. június 12-én
Beszélgetőtársak: Acsády Judit, Bán Zsófia, K. Horváth Zsolt, Kürti Emese, Oltai Kata. A beszélgetést Erhardt Miklós vezette.

link a beszélgetés fb eseményéhez
link a beszélgetés videófelvételéhez
link a beszélgetés hangfelvételéhez
link a beszélgetés során készített panorámafelvételhez
link a kiállításhoz

Szándékom volt, hogy a kiállítás ideje alatt még néhány, kevésbé ismert, kevésbé feldogozott pozícióból kiinduló gondolat elhangzásához felületet, teret biztosítsak. Az egyik ilyen volt a megnyitó – Adamik Luca felkérésével a „modell” hangjának, gondolatainak kihangosítása vált lehetővé.
A másik ilyen, reményeim szerint, ez a beszélgetés, melynek témáját ’a neoavantgárd testpolitikája és utóhatásai’-ként határoztam meg.
A kiállításban feldolgozott eset számomra pusztán egy lehetőség, hogy segítségével általánosabb kérdésekről lehessen beszélni. A 85-ös szépségkirálynő választás esete esszenciálisan jelenít meg egy sor problémát, melyekről fontos lenne beszélnünk. Például:
• a rendszerváltást megelőző piaci fellazulás társadalmi következményei
• a rendszerváltáshoz vezető időszakban szerepet vállaló értelmiség női emancipációhoz való viszonya
• a neoavantgárd művészet nőkhöz és testhez való viszonya

A beszélgetés célja, hogy eseteket, példákat, témákat keressünk, amelyekkel meg tudjuk ragadni a nők és a férfiak kapcsolatának dinamikáját és ezek utórezgéseit, a magyar neoavantgárd művészeti közegében. Természetesen keresgélhetnénk másutt is, a téma nagy, parttalan, és többé-kevésbé felderítetlen. De ehhez a szeletéhez legalább van némi történelmi rálátásunk, és van egy apropónk is: az Érezze megtiszteltetésnek című kiállítás, mely a neoavantgárd fontos alakjához, Pauer Gyulához, és az ő úgynevezett „szépségakciójához” kapcsolódik.
A beszélgetés tétje, ha mondható ilyesmi, hogy sikerül-e találni, tematizálni, tárgyszerűen meg- és kibeszélhetővé tenni néhány kérdést, amelyet a későbbiekben érdemes lehet kimunkálni és elmélyíteni. Reprezentatív példákat keresünk tehát, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy ezek a példák mit is reprezentálnak.
A beszélgetésben résztvevők a maguk területén felmutatott eredményeikkel, széles látókörük és személyes tapasztalataik ötvözésével ezt a kevésbé feldolgozott témát szeretnék körüljárni.

Mivel művészként amúgy is dolgomnak érzem, hogy új összefüggéseket próbáljak megvizsgálni, arra kíváncsian, hogy az alapos körüljárás, pontos letapogatás technikája képes-e határozottabb formát kiadni az egymást átfedő területeken, ezt a ma esti beszélgetést a kiállítás szerves részének tekintem.