Hatalmi szóval - Politikai performanszsorozat három részben - Projektleírás

Politikai beszédek feldolgozásai

A projekt külföldi, hatalomban lévő politikusok beszédeivel foglalkozik. A műfaj pozitív példáit felhasználva szembesít a hazai politikai beszédkultúra vigasztalanságával. A munkában megidézett államelnök és miniszterelnökök négy különösen fontos társadalmi kérdésben foglalnak állást. / Words of Power is a three-part project, dealing with the impact of political speech. The texts are presented in three venues, symbolizing different levels of power. The state presidents and prime ministers cited in the performance take a position on four urgent social issues.

"Eperjesi készülő anyagának érdekessége, hogy a művészi példák többségével ellentétben nem a politikai beszédek paradox jellegére, manipulatív karakterjegyeire és az egész műfaj abszurditására mutat rá, hanem a műfaj pozitív példáit felhasználva szembesíti azokat például a hazai politikai beszédkultúra vigasztalanságával." (Nagy Edina)


Négy külföldi miniszterelnöki beszédet dolgoztunk fel:
1. Ewa Kopacz Lengyelország jelenlegi miniszterelnökének beiktató beszéde.
A beszéd az országon belüli megosztottság csökkentésének fontosságára irányult, a szimbolikus politizálás eszközeitis használva. A beszédben felszólította az ellenzéki Jarosław Kaczyńskit, hogy tegye félre ellentéteit Donald Tuskkal. A két egymást kerülő ember a helyszínen kezet fogott egymással. Beszédében a miniszterelnök többször kihangsúlyozta, hogy az ország eredményei mindenki közös érdeme; hogy nagy szükség van az ellenzékre és annak érdemi kritikájára, mert az a jó megoldáshoz és nem belpolitikai háborúhoz vezet.

2. Toomas Hendrik Ilves észt miniszterelnök beszéde az észt függetlenség napján.
A beszéd nagyon friss, 2015 február 24-én hangzott el. Az ország mérete és geopolitikai helyzete miatt könnyen összevethető Magyarországgal, minden téma, amit beszédében érintett, számunkra is fontos és aktuális.

3. José Mujica a Riói konferencián elmondott beszéde.
A beszéd témája a fenntartható fejlődés, és annak eszközeként a hatalmi önmérséklet.
J.M. Uruguay elnöke volt 2010-2014 között. Személyes példával, életvitelével hitelesítette, amiről beszélt. Nem költözött be az elnöki palotába, szerényen él, fizetésének 90%-át jótékonysági célokra fordítja.

4. Julia Gillard 2012-ben az ausztrál parlamentben elmondott híres beszéde (Misogyny speech).
J.G. Ausztrália miniszterelnöke volt 2010 és 2013 között. A beszéd témája a szexizmus elítélése. A reflektálatlan viselkedés eredményeképpen bekövetkező nőgyűlölet megjelenéseire és a hatalomban lévők barátságának korrupciós következményeire hozott példákat.

Az eredeti beszédeket dramaturgiai eszközökkel sokszorosan átalakítottuk.
A szövegeket három, szimbolikusan különböző hatalmi szintet reprezentáló helyszínen mutattuk be.
Mindhárom szintre más szövegátiratok készültek.


A különböző hatalmi szintek:

1. Magyar parlament, ülésterem, ellenzéki képviselők felszólalásai. A szövegalakítást Kárpáti Péter és hallgatói végezték.

2. Alternatív színházi előadás zárt színházi térben. Az előadás a nézők bevonására is épít. A különböző szövegvariációkat a nézők is előadhatják, a karaoke formájában kivetített szövegeket felolvashatják. A szövegeket a Színház és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakos hallgatói írták. Az előadást a K2 színház társulata mutatta be, Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében.

3. Az Eleven Emlékmű csoport nyitott Szabadság téri helyszíne. Nyilvános felolvasás során az észt miniszterelnök beszéde hangzott el. Ezután meghívott vendégek segítségével, moderált beszélgetőkörben dolgoztuk fel a témát.

A Hatalmi szóval az Off Biennále Check Your Head programjának részeként jött létre.
A megvalósításban nagyon sok ember segített, nekik mind köszönettel tartozom.
A teljesség igénye nélkül: Aknay Csaba, Balogh Máté, Beck András, Benkó Bence, Bodor Panna, Bredán Máté, Cottely Judit, Csörgő Tünde, Dragon Zoltán, Erdélyi Adrienn, Fábián Péter, Filippov Gábor, Filiszár Ágnes, Gács Anna, Gábor Sára, Gálfi Antal, Horváth Balázs, Ikotity István, Jákfalvi Magdolna, Jerger Krisztina, Kárpáti Péter, Kautzky-Dallos Máté, Kerényi György, Kertész Noémi, Kész Zoltán, Kukk Zsófia, Lepsényi Imre, Michal Mimon, Nagy Mihály, Nagy Sára Vilma, Pázmándi Bálint, Sándor Júlia, Sebestyén Éva, Sebők Tímea, Somogyi Hajnalka, Stepanovic Tijana, Szalay Szabó István, Szász Hanna, Szelényi Zsuzsanna, Szél Bernadett, Takáts József, Várnagy Emma.