A tanszékvezető állításainak korrekciója

Az Intermédia tanszék vezetőjének 2022. július 6-i reakcióját nem a megjelenés helyén – A Mű felületén –, hanem a honlapom nyilvánosságában pontosítom. Maximum itt lehet helye.

A frissen kinevezett tanszékvezető 2020. október 7-én indított etikai eljárásának elutasító határozata – mint azt a tanszékvezető reakciójából most megtudtam –, 2020. november 12-i keltezésű.
Eddig ezt nem tudtam, mert nem tartozott rám – a Magyar Képzőművészeti Egyetem eljárásrendje alapján a bepanaszolt nem kap értesítést, ha a Bizottság elutasítja a beadványt és nem indít eljárást. Nem tudtam, mi állt a beadványban, milyen „bizonyítékokat” szedett össze a tanszékvezető, és nem értesültem az Etikai Bizottság elutasító határozatáról sem. Arról sem volt tudomásom, hogy volt főnököm nem fogadta el az Etikai Bizottság határozatát, hanem élt a fellebbezés jogával, és 2020. november 28-án jogorvoslati kérelmet adott be. Erről a nyilvános reakciójában is „elfelejt” beszámolni.

Az ügy 2021. február 11-én zárult le, ellentétben az Intermédia tanszék vezetőjének állításával. Ekkori keltezésű a rektori határozat, amiről már én is értesültem. Ekkor kaptam az első értesítést, először az egész eljárás során. A határozatban rektori figyelmeztetést kapott az Intermédia tanszék vezetője, Sugár János. Rektori figyelmeztetést kaptam én is. Én elfogadtam a határozatot. Az Intermédia Tanszék vezetője, egy másik oktatója (Bakos Gábor) és a bevont diákok azonban azóta sem.

A tanszékvezető eljárásával kapcsolatban 2021. február 13-án tettem panaszt. Két okból. Az egyik, hogy adjak egy esélyt az intézményen belüli érdemi vizsgálatra, és további esélyeket teremtsek magamnak a diákok jóvátételére. A másik, hogy így olyan dokumentumokat is kapcsolni tudjak az ügyhöz, melyekről volt kollégáim szeretnek "elfeledkezni".

Radák Eszter, az egyetem akkori vezetője 2021. március 3-án rektori határozatban megvonta az Intermédia tanszék vezetőjétől a hivatalos minősítésem jogát. Nem „rektori hatalmánál fogva”, ahogy azt Sugár János állítja, hanem azért, mert a közalkalmazotti törvény alapján ’alkalmatlan’ minősítést adni csak dokumentumok alapján lehet, amelyeket az Intermédia tanszék vezetője kérésre sem bocsátott a rektor rendelkezésére. És persze nem az lett a rektori minősítés eredménye sem, amit volt tanszékvezetőm 2022. július 6-i reakciójában állít.

Ezek a korrekciók kizárólag Sugár János nyilvánosság előtt tett kijelentéseire vonatkoznak.

Eperjesi Ágnes
2022 július 19.