Az okos leány — meseátirat

A Mese a láthatatlan képről c. munkához

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy takaros, okos leány, egy művész, aki olyan okos volt, hogy hetedhét országra elment a híre. Meghallja ezt a kurátor. Odaizen a lánynak, hogy van neki Rejtőzködő címmel egy kiállítási koncepciója, ahol a munkák maguk is rejtőzködnének, és hogy mutasson már neki ilyen jellegű korábbi művet, ha netán kiállító akar lenni.
A leány erre visszaizen, hogy van neki régebbről egy Várnagy Tiborral közösen készített sorozata, Szövött képek címmel, ott ők két egyformán megvilágított és előhívott képet szőttek egymásba. Az egyik képet kifixálták, a másikat meg nem. A fixálatlan rész azóta is állandóan változik, fokozatosan sötétedik, már alig vehető ki a kép.
Tetszett a kurátornak a felelet. Megint izen a leánynak, hogy olyan művet mutasson, ami annyira elrejtőzött, hogy már maga a mű is alig látszik.
Megint visszaizen a leány, hiszen van neki másik munkája is. Nagyméretű, szűz, fénytől és vegyszertől érintetlen fotopapírt hegesztett piros fényvédő fóliába. A piros fólia megvédte a fotopapírt a fénytől, és azt is láthatóvá tette, hogy a papíron még nincs látható kép. A papír fényérzékenyen akarta magát megőrizni akkorra, amikor egy másik látens valami, egy már létező, de még nem látható megszületik.
Ez a felelet még jobban megtetszett a kurátornak. Most meg már azt izente, hogy menjen el a leány egy kiállítási tervvel őhozzá; de úgy, hogy menjen is meg ne is, köszönjön is meg ne is, s vigyen is ajándékot meg ne is.
Erre a leány felpattant a biciklijére, s úgy tekert a kurátor munkahelyére. Lement a Műcsarnok büféjébe, rendelt egy habos kávét, közben megkérte a büfést, szólna már föl a kurátornak, hogy ő megérkezett és a büfében várja.
Hamarosan jött a kurátor, kifizette a leány kávéját. Az meg átnyújtott neki egy fekete borítékot, amiben egy már megvilágított, de még előhívatlan fotópapír lapult. A kurátor sejtette, hogy kiállítási tervet kap ajándékba, türelmetlenségében ott helyben kinyitotta a borítékot, és megnézte, mi rejtőzik benne. Ezzel egyúttal megsemmisítette a képet, amit akár még elő is hívhatott volna.
A kurátornak úgy megtetszett a koncepció, hogy azon nyomban beírta a leányt a kiállítók névsorába.