<
1
/
10
>
Szovott kep 8 1991 ff nagyitas szolarizalt ff negativrol dokubrom papiron fotokemiai szinezes 39 5 x 29 5 cm keretezett meret 63 5 x 48 5 cm
TAVATE képei / TAVATE's pictures
Szövött kép/8, 1991
ff nagyítás szolarizált ff negatívról dokubróm papíron
fotókémiai színezés
39,5 x 29,5 cm
keretezett méret: 63,5 x 48,5 cm
TAVATE képei - Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor közös művei 1991-92-ből
Inda Galéria, 2016.

interjú - artportal

Beszélgetés az Inda Galériában, 2016. 09. 28-án, videófelvételről:
1. rész
2. rész
3. rész

Volt egy időszak 1991 és 1995 között, amikor EÁ és VT a politikai-kulturális-társadalmi átalakulások kellős közepén megteremtettek maguknak egy olyan privát érzelmi-, intellektuális- és alkotói teret, amelyben szétszálazhatatlanul fonódtak egymásba a kreativitást tápláló energiák legkülönfélébb forrásai. A másik alkotó individuum gondolkodásmódjának, észjárásának megismerése iránti vágy a szexuális vággyal, a kísérletező, felfedező kíváncsiság a szellemi és érzelmi korláttalanság kísértése a tárgyalkotás felszabadító és örömteli késztetésével.

A kiállításon bemutatásra kerülő fotó sorozatok, tárgyak és egyedi fotókönyvek hűen követik ennek a felfokozott érzelmi és szellemi állapotban végigélt időszaknak a dinamikáját, a kreatív energiák áramlásának irányait, a fekete-fehér fotóval, mint kimeríthetetlen experimentális potenciált jelentő médiummal kísérletező művészi stratégia izgalmát. A képalkotói eljárásokban akkoriban Nyugaton már javában zajló digitális-technikai forradalom árnyékában, valójában az új médiumokhoz való hozzáférés évtizedes hazai lemaradásának köszönhetően hozták létre ezeket a műveket, egy olyan technológia környezetben, amely néhány évvel később gyakorlatilag megszűnt létezni a művészi alkotás számára. Különös feszültséget ad ezért ezeknek a fekete-fehér fotónagyításoknak az emocionális intenzitás és a médiumból sugárzó melankólia zavarba ejtő ellentmondása.

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a két művész alkotói útjai elváltak egymástól, és ez a közös fejezete történetüknek szinte nyomtalanul elpárolgott a kortárs képzőművészeti színtér kollektív emlékezetéből. Ez a kiállítás talán esélyt teremthet arra, hogy a műveken keresztül beszélhessünk a közös alkotással együtt járó konfliktusok számtalan elméleti, gyakorlati, művészeti és művészettörténeti, jogi, morális és érzelmi dimenziójáról, amelynek tanulságai a jelenre is érvényesek.

Bencsik Barnabás, kurátor

A kiállítás megnyitója videófelvételről

Műtárgylista
Az 1992-es kiállítás dokumentációja