<
1
/
14
>
Lapozás / Leafing
ISBN galéria, 2018.
A kiállítás középpontjában egy rajzkönyv áll, amelyet Eperjesi Ágnes 2007-ben, Buenos Aires-i tartózkodása alatt készített. Az egyik peremkerületi könyv- és írószerbolt elhagyatott, lomos polcán talált régi füzet valaha könyveléshez való formanyomtatvány-mintakönyv lehetett. A Timbre Azul címfeliratú füzet minden lapja hivatalos nyomtatvány-sablonokat tartalmaz, 39 különböző típust. A megvásárolt füzetbe Eperjesi minden nap készített egy-egy rajzot, melyek a sablonok rubrikáiból mint pixelekből indultak ki. Az elkészült 39 rajz nyilvánosan még sosem volt látható, hiszen a lapozgatás nem tenne jót a régi füzetnek. A füzet tárlóba kerül, ami csak az aktuális oldalt engedi látni. A nyitvatartás 13 napja alatt naponta 3 alkalommal egyet-egyet lapozunk a füzetben, így fokozatosan mind a 39 rajzot közszemlére tesszük.
Az egypéldányos művészkönyv bemutatása mellett a lapozás aktusa, rítusa és penzuma adja a koncepció alapját. A napi lapozásokra előre rögzített időpontokban kerül sor, ekkor az előző oldal dokumentációja is felkerül a falakra. A rendszeres lapozás-eseménynek köszönhetően az installáció napról-napra változik. A kiállítás így voltaképpen nem más, mint egy könyvtárgy köré szerveződött, időben elnyúló performansz. A kiállítás ideje nem azért valamennyi idő, hogy minél többeknek legyen lehetőségük megnézni a tárlatot, hanem pont fordítva: a galéria részéről a kiállításra szánt idő egy performansz idejévé válik, amelynek során a performatív aktusokat a rendelkezésre álló időnek megfelelően tagoljuk.

The central piece of the exhibition is the artists’ book of Ágnes Eperjesi made in 2007 during her stay in Buenos Aires. The old booklet found on an abandoned, flippant shelf of a suburban stationer’s and bookstore could be a collection of printed matter samples. Each page of the booklet titled Timbre Azul contains official templates. 39 different types altogether. Eperjesi purchased the booklet and she made a drawing each day in it, using the the templates' sections as pixels. The 39 drawings completed, have never been publicly visible before, since the leafing would not be good for the old booklet. The booklet is placed into a show-case that only lets to see the current page. During the 13 days of the exhibition, a scrolling will happen three times a day, so gradually all 39 drawings of the booklet will be displayed.
In addition to presenting a one-copy art book, the ritual act of leafing what gives the basis of the concept. The daily scrollings happens at predefined times, when the documentation of the previous page is also exhibited on the walls. Due to the regular leafing events, the installation changes from day to day.