Hatalmi szóval - politikai beszéd-performanszok
az OFF-Biennále Budapest meghívására

Bevezető
A Hatalmi szóval egy 3-részes projekt, hatalmi pozícióból elmondott politikai beszédekkel foglalkozik. A szövegek három, különböző hatalmi szinteket reprezentáló szimbolikus helyszínen lettek bemutatva.
Az eredeti szövegeket aszerint válogattam, hogy állampolgárként mely témák hiányát érzem égetőnek a politikai közbeszédből. Külföldi, hatalomban lévő politikusok beszédeit választottam. A munkában megidézett államelnök és miniszterelnökök négy, más országokban is különösen fontosnak minősülő társadalmi kérdésben foglalnak állást:
1. Az országon belüli megosztottság ügyében;
2. az állampolgárok önállóságának kérdésében;
3. a fenntarthatóság következményeivel kapcsolatban;
4. és végül a szexizmus témájáról.
Az eredeti beszédeket a helyszínek igényeinek megfelelően dolgoztuk át.


Az első helyszín: a magyar parlament
2015. április 13-án négy Hatalmi szóval beszéd hangzott el, ellenzéki képviselők napirend utáni felszólalásaként.


A feldolgozott beszédek:

- Ewa Kopacz Lengyelország miniszterelnökének 2014-es beiktató beszéde,
- Toomas Hendrik Ilves észt miniszterelnök beszéde az észt függetlenség napján, 2015 február 24-én,
- José Mujica uruguayi elnök 2012-ben, a Riói konferencián elmondott beszéde,
- Julia Gillard ausztrál miniszterelnök 2012-ben elmondott parlamenti beszéde a nőgyűlölet ellen.



A videók a hivatalos, állami dokumentációs rendszer felvételei, hiszen a magyar parlamentben tilos mozgókép és hanganyag rögzítése.


Video angol nyelvű feliarattal /
Video of the speech-performances in the Parliament with English subtitles


A második helyszín: Hátsó Kapu színház
A magyar politika rendszerváltás utáni miniszterelnöki be- és leköszönő beszédeinek és a K2 színház színészeinek segítségével felidéztük az elmúlt 25 év politikai beszédkultúráját.
"Itt a színházban alakíthatjuk is a jövőt. Amint az előadás idejében a jelenhez érünk, a lehetőségek és alternatívák terébe lépünk. Ezt a lehetőségteret Orbán Viktor leköszönő beszéde nyitja meg. Ezután, a mai estén, a színházban, választhatunk is, milyen témák, beszédek mentén, milyen karakterek színre lépésével képzeljük el 2018 után az életünket keretező politikát. De ahogy az lenni szokott, választásainkhoz itt sem tartozik szavatossági idő és garancialevél. Bárhogy is alakul majd ez a karaoke-kísérlet, az utolsó szót, a ma esti utolsó beszédet mi magunk borítékoltuk.
Ami a hatalmi politizálást és a hatalmi beszédeket illeti, rég túl vagyunk azon, amit úgy szoktunk mondani, hogy "ez volt az utolsó csepp a pohárban". Ezen az estén nem teszünk mást, mint fenékig ürítjük ezt a poharat."
Több kép a színházból / More pictures from the theater
A harmadik helyszín a nyilvánosság tere volt.

Ebben a részben, egyetlen beszédből kiindulva, szakértők segítségével elemeztük és jártuk körbe a hatalmi szó természetét. Erre a beszélgetésre a Szabadság-téren, az Eleven emlékmű beszélgetések keretében került sor.

Képek a nyilvános politikai beszéd-performanszról és beszélgetésről / Pictures of the public performance and discussion
A Hatalmi szóval az Off Biennále Check Your Head programjának részeként jött létre.
A megvalósításban sok ember segített, akiknek mind köszönettel tartozom.
Többek között:
Aknay Csaba, Balogh Máté, Beck András, Benkó Bence, Bodor Panna, Bredán Máté, Cottely Judit, Csörgő Tünde, Dragon Zoltán, Erdélyi Adrienn, Fábián Péter, Filippov Gábor, Filiszár Ágnes, Gács Anna, Gábor Sára, Gálfi Antal, Horváth Balázs, Ikotity István, Jákfalvi Magdolna, Jerger Krisztina, Kárpáti Péter, Kautzky-Dallos Máté, Kerényi György, Kertész Noémi, Kész Zoltán, Kukk Zsófia, Lepsényi Imre, Michal Mimon, Nagy Mihály, Nagy Sára Vilma, Pázmándi Bálint, Sándor Júlia, Sebestyén Éva, Sebők Tímea, Somogyi Hajnalka, Stepanovic Tijana, Szalay Szabó István, Szász Hanna, Szelényi Zsuzsanna, Szél Bernadett, Takáts József, Várnagy Emma és még sokan mások.