Waldsee - 1944
2004
2B galéria

A Holocaust áldozatainak leveleit ma levéltárak őrzik. A képeslapok, papírfecnik, levelek a munkaszolgálat és deportálás különleges dokumentumai, a halál árnyékában íródtak, szerzőjük életének legtöbbször utolsó pillanatában. A pusztulás helyszínei közül a 2B galéria Waldsee-t választotta a kiállítás címéül. Az 1944-es auschwitzi levelezőlapok egy kiállítás ürügyén 2004-ben képeslappá változtak. A korabeli levelezőlapokat auschwitzi magyar foglyok írták haza. A szöveget egy SS-legény vagy kápó diktálta, és a feladás helyeként Waldsee-t, egy ausztriai nyaralóhely nevét kellett a foglyoknak feltüntetniük.

Elhatároztam, hogy komolyan véve a felkérést, megkeresem Waldsee-t, mint egy olyan nyaralóhelyet, amiről - a levelezőlapok alapján - volna okunk azt gondolni, hogy létezett.
Pontosan ilyen nevű nyaralóhely azonban nincsen. Vannak viszont hozzá nagyon hasonló nevűek. A mautthauseni koncentrációs tábor helyén létesített múzeumtól nem messze, a Duna mellett találtam egy Wallsee nevű falut. Németországban pedig két esélyesre bukkantam: Mannheim közelében egy Waldsee nevű ipari települést, Ulmtól délre pedig egy Bad Waldsee nevű üdülőt kerestem fel.

Úgy tűnik, hogy a foglyok és itthoni rokonaik kettős fikció áldozatai lettek: nemcsak, hogy nem Waldsee-ben voltak, de a mondott nyaralóhely mégcsak nem is létezik.

A munkán végül mind a három említett település táblája szerepel, a hely hitelesítését célzó, turisztikai magánnyomozásomat pedig úgy kapcsoltam össze a Holocaustra való emlékezéssel, hogy egy-egy csupasz kar fényképét rendeltem hozzájuk, melyre „hivatalosan" rányomták, illetve rárajzoltam az illető város pecsétjét. Ez nem csupán az „ott jártam” turista-emléke, hanem az auschwitzi foglyok karjára tetovált számra is utal.