<
1
/
6
>
KEHI jelentés / Terv
Orbán Viktor 2014. május 23-án soron kívüli kormányzati ellenőrzést rendelt el a Norvég Civil Támogatási Alap ellen.
A jelentésben elmarasztalták az Alapot, példákat hozva a visszaélések természetére. Három esetben konkrét tárgyak megvásárlása ütötte ki a biztosítékot a kormányzati szerveknél. A tárgyak filléres holmik, ezért az a tény, hogy a civil szervezetek számlát kértek róluk, és bevették az elszámolásba, egy jóhiszemű ember számára azt bizonyítják, hogy szükség volt azokra, és hogy az elszámolást nagyon komolyan vették.
A három tárgy: befőttesgumi, férfi térdzokni, garnélarák.
Én is vásároltam az említett tárgyakból, és számlát kértem róluk a KEHI nevére.
A tárgyakról készült tárgyfotók gigaposzterként, fenyegető méretben jelennek meg az installációban. Mellettük bekeretezve, műalkotásként a KEHI nevére kért hivatalos számlák.


ELLENŐRZÉSI JELENTÉS

A jelentés elnevezése:
"az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok intézményrendszerének és a Finanszírozási Mechanizmusokból, továbbá a Finanszírozási Mechanizmusok támogatásaiból részesülő kedvezményezettek és a lebonyolító szervezetek részére juttatott egyéb hazai és nemzetközi támogatások felhasználásának ellenőrzése tárgyában".

Az általam használt régi formanyomtatvány elnevezése:
Beruházások, tárgyi eszközök nyilvántartó lapja - 20.000 Ft egyedi beszerzési érték alatt

Részlet a kormányzati jelentésből:
"A kedvezményezettek több esetben a pályázati céllal összefüggésbe nem hozható költségeket is elszámoltak a támogatások terhére. Az egyik szervezet például a „kulturális örökség felhasználása az egyéni szocializáció fejlesztésében” című projektje keretében férfi térdzokni, befőzőgumi, garnélarák stb. költségeket is elszámolt. A feltárt körülmények több esetben megalapozzák az új Btk. 396. § (7) bekezdése szerinti költségvetési csalás elkövetésének a gyanúját."

A vizsgálat eredménye:
2015 januárban bíróság mondta ki az őszi házkutatás törvénytelenségét.
2015. június 30-án a Fővárosi Főügyészség befejezte a civil szervezetek ellen indított törvényességi ellenőrzést, amelyet a KEHI kezdeményezett. A vizsgálat szerint a szervezetek törvényesen működtek, tevékenységük megfelelt a magyar jogszabályoknak.
Az eljárásokban egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el. Egy esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.